DesignInc Adelaide Studio

With the growth of the DesignInc Adelaide team, the demand for a variety of different working spaces led us to reimagine how we would work in a larger studio. When an opportunity to relocate to a bigger tenancy presented, we designed a unique studio environment tailored to our collaborative way of working. The new studio is designed for multi-purpose use with embedded flexibility responsive to evolving work practices that support creativity and teamwork. The exposed building services provide an ongoing learning tool for graduates. The aesthetic and ergonomic details enhance the functional design and reflect the values of our people and practice.

In designing a new studio, we began by challenging our thinking in how we use space. We considered areas that add the most value to our daily activities, identified zones underutilised in our existing fitout and generated discussions about how the built environment could improve creativity and interactions within the studio. We proposed that the activities of our studio should be front and centre, showcasing the way we work. Our traditional reception was reduced to a compact service desk and our working space was enlarged to include collaboration benches and a purpose-built virtual reality suite.

Generous natural light with full height glazing spans the full length of the open-plan work area. Air purifying plants are dispersed throughout active work and collaborative areas. Quiet spaces and flexible furniture in breakaway spaces enable our team to step away from their desk. A large kitchen, social spaces and a staff entry with lockers service our team.

16651_designinc-adelaide-05.jpg
16657_designinc-adelaide-06.jpg
16657_designinc-adelaide-06.jpg
DesignInc-Adelaide-09

DesignInc Adelaide is committed to the reduction of waste through ongoing monitoring, education and the implementation of best practice within our studio. The fabric of our new studio incorporates materials that have recycled content and the existing air conditioning system and fire services were adaptively reused. 

We have considered the reduction of waste to landfill through dedicated recycling systems for paper, commingled, soft plastics and organics. Energy conservation has been achieved through programmed and motion-sensing LED lighting.

During all stages of the project, we celebrated the process of design and hands-on learning by workshopping ideas and displaying concepts for comment. Proximity to the new space provided an opportunity to use the project as a teaching tool for graduates during construction.

We believe that the challenge of maintaining and improving our current level of environmental management and wellbeing requires a commitment to ongoing education and improvement. The new studio provides the opportunity to test the space as end-users and refine our design of sustainable workplaces.

DesignInc-Adelaide-04

In designing a new studio, we began by challenging our thinking in how we use space. We generated discussions about how the built environment could improve creativity and interactions within the studio.

Michael Willis , Associate 16615_michael-willis.jpg
DesignInc-Adelaide-07