M4 Widening, Under the Viaduct

The largely unloved and forgotten space under the M4 Motorway viaduct between Harris Park and Granville has been given a new lease of life. Brightly coloured super-graphics, planting, seating and ground paving works have rejuvenated the environment, providing safer recreation, pedestrian and bicycle access for the local community.

The site - a marginal 1.5km long strip of land with limited solar and rain access - is intersected by over one hundred structural concrete pillars supporting the viaduct overhead. Past development of the M4 Motorway had disrupted the urban grid, providing ambiguous access, low safety levels, a fragmented sense of space and lack of amenity.

  • CLIENT

    Sydney Motorway Corporation, TfNSW, Rizzani de Echer / CPB Contractors Joint Venture

  • LOCATION

    Sydney, NSW

  • YEAR

    2019

  • SCALE

    1.5KM

  • PROJECT LEADERSHIP
    Mary Anne McGirr Miriam Enoch
  • PHOTOGRAPHY

    Tom Stahl

    Greg Jackson

Under the Viaduct - Web 01

Our design uses placemaking and wayfinding interventions to improve connectivity: ‘nodes’ are created at each intersection aligning with surrounding streets. Three bright coloured paints – a lime green, neon pink and yellow – have been used to paint vibrant super-graphics on the concrete pillars clustered around each node. 

Under the Viaduct - Web 02
Under the Viaduct - Web 06
Under the Viaduct - Web 08
Under the Viaduct - Web 03
Under the Viaduct - Web 06
Under the Viaduct - Web 03

Adpoting a street-art-like style befitting the local character, the super-graphic images are two-dimensional abstract interpretations of activities related to the space (such as walking the dog, running, cycling and walking). They are accompanied by large format vertical names of connecting streets (such as ‘Good’, ‘Wigram’ and ‘Junction’). A simple and cost-effective solution, these painted super-graphics make each node visible from all directions, improve wayfinding and create a sense of place at each of the cycling and pedestrian intersections.

We helped to create restful places of pause - such as pocket parks - in leftover and transitory spaces. 

Mary Anne McGirr , Director 267_mary-anne-mcgirr.jpg