Northern Beaches Bus B-Line

Providing reliable, regular and high capacity public transport options from Sydney’s Northern Beaches to the CBD, the B-Line bus program is a signature infrastructure project. The program includes improvements to the 30km road corridor as well as new and upgraded carparks, bus shelters, a pedestrian bridge, a new amenity building and landscaping. Coupled with new bus priority measures, the reliability of bus services has increased and resulted in increased patronage. Since opening in 2017, public transport usage across the entire Northern Beaches has increased by around 19 per cent.

DesignInc provided integrated urban design, landscape and architecture services throughout. Initially engaged by TfNSW for feasibility, planning and design approvals, we then worked with Fulton Hogan to complete design documentation and oversee delivery.

  • CLIENT

    Transport for NSW, Fulton Hogan

  • LOCATION

    Sydney, NSW

  • YEAR

    2015-2020

  • SCALE

    30km corridor

  • VALUE

    $2.3M

  • PROJECT LEADERSHIP
    Mary Anne McGirr Stewart Bradley Miriam Enoch
  • COLLABORATORS

    TfNSW: Station Precincts and Urban Design Group and RMS Centre for Urban Design

    Junglefy: Manly Vale Carpark 

    KI Studio: Brookvale Bridge Concept Design Only

    Architectus with Jan Gehl: Strategic Design

    AECOM: Corridor Tree Planting and isk Assessment 

  • PHOTOGRAPHY

    Brett Boardman, Francesco Camillo

01-NorthernBeachesBline-BrettBoardman

Key features of DesignInc’s work on the project include:

  • nine bespoke, architecturally designed bus shelters including seats, bins, paving, lighting, and wayfinding signage;
  • integrated hardscape and softscape landscaping throughout the corridor;
  • five pedestrian plazas incorporating planting, paving and provision for public art;
  • three carparks (Manly Vale, Narrabeen and Warriewood), providing 900 new car spaces for commuters and encouraging commuters to ‘park and ride’, including the ‘green carpark’ at Manly-Vale;
  • a pedestrian bridge at Brookvale linking to the town centre; and
  • an amenities building at Narrabeen Plaza.

Balancing safety, efficiency and durability with a positive user experience was a key driver. The DesignInc team applied place-making principles to create a series of welcoming human-scaled environments, ensuring a positive experience for patrons viewing the corridor whilst on the bus as well as when using the new shelters and facilities. An individual flavour is achieved at key locations through site-specific public art and bespoke design solutions.  Consistent lighting, wayfinding and landscaping solutions create a familiar experience across the corridor and distinguish the B-Line from other bus services in the area.

DesignInc_BLINE_000220

Landscaping along the program successfully establishes a sense of place for new and reinvigorated areasenhancing visual and shade amenity, creating microclimates and extending green corridors. Water sensitive urban design (WSUD) initiatives - such as raingardens - have been integrated at key nodes. In an effort to retain the biodiversity along the corridor, wherever possible, trees deemed for removal have been relocated nearby, and new trees have been planted to extend the tree canopy in the roadside corridor and beyond into adjacent neighbourhoods.

The Narrabeen commuter precinct has undergone a major transformation as part of the B-Line project.

New infrastructure includes modern amenities, pedestrian plaza, landscaping, installation of CCTV, undercover bicycle storage, extra lighting and additional car parking. The changes have revitalised the area and converted it into a modern, safer and more user- friendly space for the whole community.

Rob Stokes, NSW Member for Pittwater, Minister for Planning and Public Spaces
02-NorthernBeachesBline-BrettBoardman
02-NorthernBeachesBline-BrettBoardman

Town centres have been revitalised through the upgrading of streetscapes, new carparks, new plaza landscapes and attractive landmark architectural elements in the form of new community amenities, including the Brookvale pedestrian bridge. DesignInc designed three commuter carparks – Manly Vale, Narrabeen and Warriewood. The highly innovative Manly Vale carpark incorporates a breathing green wall on its façade: developed by Junglefy in association with UTS, the green wall cleans air that moves through it, reducing pollution.

To meet the tight delivery timeframe the project was staged, with initial opening of key infrastructure such as the road corridor, shelters and seating in November 2017, with carparks and a new pedestrian bridge in Brookvale opening subsequently.

03-NorthernBeachesBline-FrancescoCamillo