Oak Flats Station

The brief was to provide a new easy access train station, bus interchange and commuter carpark, which would service an expanding community, and form a key node in the future urban context. The station is located along the axis of Central Avenue, at the summit of a gradual bank, with a commanding and simple double pitched roof, recycled timber beams and Y-shaped steel columns that produce a strong elevation reminiscent of some of the older station gables. The roof folds back in glass to reveal the tall barn-like waiting space, nestled beside large sand stone boulders that hold back the bank to the new raised Princess Highway ‘Tangerine’ glazed bricks form a low level linear band that wraps the building, and provides an interesting tactile experience for travellers.

The building has a strong sustainable agenda with:
• recycled timber
• large overhang to the west
• insulation to walls + roof.

Year
2003

Location
New South Wales

Client
Bovis Lend Lease, Dept. of Transport

Value
A$6M