MLC Campus Ground Floor Redevelopment

After the successful completion of 50 Miller Street for NAB/MLC, DesignInc was engaged to continue the refurbishments of the iconic MLC Campus at 105 -153 Miller street North Sydney, was refurbished in the 1990’s.

MLC is a company with a rich Cultural Heritage. The DesignInc approach was holistic commercially, iconically and environmentally, an important factor for NAB/MLC in maintaining a reputation as a world leader in “culture in workplace” environment.

Our brief was to provide a face lift to the entry lobby, reception and waiting areas, and to provide a new client centre with boardroom , AV connectivity, several small meeting rooms, and an associated breakout lounge. In addition to this, an existing heritage Auditorium and an outdoor terrace located at the back of the ground floor (untouched since the 50’s) required a full refurbishment to enable flexible and multi-functional uses. A brief was developed to maximize the use of the Auditorium, offsetting the cost of hosting conferences and corporate functions offsite, the cost could be recouped within the first 24 months of the operations of this venue.

The environmental themes developed for 50 Miller street project ( 4 Star Green Star GBCA rating) have been extended to the auditorium area with the theme SPACE. This theme reflects the exciting new venue which offers a fully equipped stadium style video conferencing facility, with a seating capacity for 200 at a lunch or dinner,, and 240 in a theatre style capacity. Adjacent to this auditorium is a new lounge which also extend into the outdoor terrace. The design is linked together by folding, twisting back-lit Barrisol ceilings that glow in different colours using LED technology. In the outdoor terrace, DesignInc has designed two outdoor pavilions. One is a weather protected shelter for informal meetings and social gatherings, while the other pavilion a fully sheltered server with a BBQ and bar. The two structures are designed to create a defined outdoor SPACE, as well as an organic extension of the internal space. This truly delivers on a DesignInc philosophy of engaging interiors with exteriors.

The design of these outdoor pavilions were influenced by the art and science of origami, folding shapes and planes. This was delivered through a lightweight steel framed structure clad externally in Rhinzink metal sheeting, and internally with triangulations of timber decking and suspended backlit Barrisol ceilings. With the new high tech function of the Auditorium, and the introduction of these exciting metallic spaces to the terrace, the new facility will be utilized back to back throughout the year.

Year
2009

Location
North Sydney
New South Wales

Client
NAB/MLC

Value
$1.5 Million