Fitzroy House

The Fitzroy House project aimed to accommodate the functional requirements of a growing family, while also providing spaces that enhance day to day living and entertaining. The existing residence was renovated and extended creating a house that is highly responsive to its environment by maximising passive systems of heating and cooling. A central courtyard extends the central living spaces, with sliding walls providing a seamless connection between interior and exterior. Natural light and ventilation was provided to existing bedrooms and new bathroom with the introduction of a light court. Existing brick was recycled into gabion walls on the street elevation in reference to the local vernacular, with voids through providing glimpses of the modern extension behind.

Year
2012

Location
Victoria

Client
Francis Jayamaha and Sarah Jarvis

Value
$1.15M