Clarence Integrated Care Centre

The Clarence Integrated Care Centre will be a new purpose built facility replacing an existing health care centre on the same site in Tasmania. Jointly funded by the Tasmanian and Australian Governments, the new centre will aim to provide more accessible health care with an emphasis on prevention. Integrated technologies will offer more options for some services to be provided in a community setting such as Clarence rather than in a regional hospital.

Designed in association with Liminal Architecture (formerly Forward Brianese + Partners), the new centre aims to provide a modern, comfortable and safe environment for both staff and patients, with consulting and treatment rooms arranged around and overlooking six accessible ‘Zen’ gardens. Also included in the development is a gymnasium, pool and treatment courtyard set under an inflatable ETFE lightweight roof allowing for extensive natural light penetration into the interior spaces.

Education and research spaces compliment the treatment areas with collaborative links to the University of Tasmania and Menzies Research Institute.

Year
2012

Location
Tasmania

Client
Department of Heath & Human Services Tasmania

Value
$18.5M