Barossa Valley Estate – Cellar Door

The architectural brief required ‘a contemporary expression of traditional Barossa values’. The buildings, unlike many new buildings constructed in the Barossa region, are not an attempt to recreate history.

The development comprised the following components: Winery Buildings (receivals, vintage area, tank farm and production offices), Barrel Hall, Administration fit-out, Cellar Door Sales Building and public plaza. The Administration fit-out sits within the end of the Barrel Hall building.

The focal point of the new development is a plaza located between the Cellar Door building and the Barrel Hall / Administration Building. This plaza is reminiscent of a village square and symbolic of the European order imposed by the Silesian settlers on the Barossa Valley landscape.

The dominating element of the Cellar Door building is a massive quartzite stone spine wall. Its strong presence is symbolic of the shareholders, who are the backbone of the company. The stone was sourced from a growers property less than 2km from the site.

The stone wall provides enormous thermal mass to the building and delineates the back of house work zone from the front of house public zone. The two areas of the building have very distinct volumetric proportions to emphasize their respective roles.

When entering the Cellar Door the stone, timber and slate reminds the visitor of traditional building materials of the Barossa. The application of these materials in a ‘contemporary manner’ however reflects the premium image of the product sold and the forward looking philosophy of the company.

This project was completed in Association with Woodhead International.

Year
2001

Location
Marananga
South Australia

Client
Barossa Valley Estate Limited

Value
$10m

Awards
2002 Master Builders Association, SA: Excellence in Commercial Building $5 - $10M

1997 IES Lighting Award