Australian Phenomics Facility

The research undertaken at the Australian Phenomics Facility seeks to define the mammalian phenome. The new buildings provide facilities, expertise and training to support data ‘mining’ of the phenome collections by academics and commercial users.

The architecture of the Australian Phenomics Facility was conceived in three expressions: a pedestal, buffer and matrix. Each expression responds to the landscape and built form of the Acton campus.

The masonry ground floor pedestal anchors the building to the landscape. The two storey buffer zone adjoining Garran Road floats as a creative, transparent front. The building’s brightly coloured façade was designed as a green ‘matrix’ skin that responds to and integrates with the natural Australian landscape of the campus.

External cladding system and sun shading allows flexible screening placement to deflect low angle sun whilst allowing views out of the building, acting as a continuous protective climate modifier.

The sun shade material allows daylight penetration, whilst a multi-use canopy entry screen provides wind protection artwork and sun shading on entry.

This significant new icon creates a fresh image for the Australian National University campus.

Year
2004

Location
Australian Capital Territory

Client
Australian National University

Value
$20M

Awards
2004 Dulux Colour Award, Commercial Exteriors