La Trobe University Chancellery

This project involved the internal refurbishment of the Chancellery offices on Level 3 and main stairwell of the imposing 1960s Myers building by Yunken Freeman.

The Chancellery is the corporate hub of campus, hosting visiting dignitaries, benefactors, and potential benefactors. Its renewal, along with the main stairwell and lift areas, reasserts the Chancellery’s gravitas from ground level up, and improves way-finding for visitors and staff.

A motif of the redesign are the black timber ‘ribbons’ sailing overhead from the building undercroft and VIP entry up through the stairwell void, directing visitors to the Chancellery lobby on Level 3. These jet-black detailing devices was inspired by the original building’s fenestration, and similar details appear elsewhere, reinforcing a link between the new interior and Freeman’s original Modernist building.

The original Myers building by Yuncken Freeman, and its quasi-rural, setting have informed DesignInc’s approach to the interiors in several ways, and strikingly, in the black timber ‘way-finding ribbons’ that signal your arrival at La Trobe Chancellery. 

Brett Seakins (in Artichoke, 2014)

The original Myers building by Yuncken Freeman, and its quasi-rural, setting have informed DesignInc’s approach to the interiors in several ways, and strikingly, in the black timber ‘way-finding ribbons’ that signal your arrival at La Trobe Chancellery. 

Brett Seakins (in Artichoke, 2014)

Smaller Chancellery offices were rationalised to create a flexible boardroom and function space under a double-height dome — the original grand gesture that had proved too ‘echoey’ for its intended use as a private meeting chamber.

The new space conceals AV conferencing technologies and lighting in the ceiling, while celebrating the dome with a new circular wall of tall black columns that dramatically improve the acoustics. Beyond the black columns, new breakout areas offer views to the lake and University lawn.

Visually the columns connect to the black ‘ribbons’ and the black-and-white stairwell and lobby, a considered backdrop to the contemporary art displayed along the main Chancellery corridors. By contrast, entry into the Chancellery office, and its working interiors, are defined by limed oak panelling that lends warmth and references the pale eucalypts around the campus.

Wayne Dixon

DirectorAdelaide

Wayne Dixon

DirectorAdelaide
View profile

Stephen Webb

Design DirectorMelbourne

Stephen Webb

Design DirectorMelbourne
View profile

Sandeep Amin

Managing DirectorSydney

Sandeep Amin

Managing DirectorSydney
View profile

Darryl Suttie

Senior AssociateMelbourne

Darryl Suttie

Senior AssociateMelbourne
View profile

Adrian Doohan

Senior AssociateMelbourne

Adrian Doohan

Senior AssociateMelbourne
View profile

David Taylor

PrincipalSydney

David Taylor

PrincipalSydney
View profile

Sally Brincat

Senior AssociateMelbourne

Sally Brincat

Senior AssociateMelbourne
View profile

Amy Merritt

AssociateAdelaide

Amy Merritt

AssociateAdelaide
View profile

Jennifer Drake

AssociateAdelaide

Jennifer Drake

AssociateAdelaide
View profile

Cameron Smith

AssociateMelbourne

Cameron Smith

AssociateMelbourne
View profile

Cheryl Vandenberg

AssociateAdelaide

Cheryl Vandenberg

AssociateAdelaide
View profile

Heidi Lee

Associate Strategic ProjectsMelbourne

Heidi Lee

Associate Strategic ProjectsMelbourne
View profile

Jacqueline Urford

AssociateSydney

Jacqueline Urford

AssociateSydney
View profile

Michelle Harris

AssociateMelbourne

Michelle Harris

AssociateMelbourne
View profile