UniSA Sports Science Centre

This small footprint project at UniSA’s City East Campus, upgrades The School of Health Sciences infrastructure with a High Performance Exercise/Sport Science Centre and Exercise Physiology Clinic.

Sports science research projects are offered here to honours and PhD students in human movement, along with an exercise physiology clinic for community use.

Together with key stakeholders and academics, DesignInc refined the brief to arrive at a central hub concept for the arrangement of services. An open plan testing area, research areas with technology-based interactive learning, and an engaging shopfront reception area allow the work of testing, research and consultation to intersect, sharing knowledge between students, physiologists and patients.

  • CLIENT

    University of South Australia

  • LOCATION

    Adelaide, South Australia

  • YEAR

    2013

  • SCALE

    210 sqm

  • VALUE

    $510,000

  • PROJECT LEADERSHIP
    Jennifer Drake
  • COLLABORATORS

    Structural Consultant – Walbridge & Gilbert

    Services Consultant – System Solutions

    Cost Consultant – Chris Sale Consulting

    Builder – Harold & Kite

    Certifier – BuildSurv

  • PHOTOGRAPHY

    Robert Geh (Mr Geh Photography)

While I have research to do, more than half my time is spent assisting strength coaches and physiotherapists in their daily tasks. I gain important applied skills while working in an environment which stimulates ideas and guides my research.

Daniel Rogers, PhD student of Exercise and Sport Science, UniSA

To visually represent the Centre as a place of human movement, the reception area’s graphic motif references the green tracking line of an ECG monitor. Branching out from reception are four consulting rooms, research area for students and an open exercise testing area. All employ similar movement-based design elements, including:

  • shock-absorbent sports flooring throughout, enabling research or rehabilitation in any area
  • equipment storage (weights etc) concealed in perimeter joinery, keeping testing areas obstacle-free
  • electricals in the testing area are supplied through ceiling-mounted pendants, for flexible use of the space without the need to reposition equipment
  • sliding whiteboard walls to facilitate impromptu collaborative exchanges and learning